Använder Blogger.

Just nu på F-5

Facebook

3 oktober 2012

Makt, kön etnicitet

[...]undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskapet utformas i olika medier. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder i olika kulturer [...] ur kursplanen för bild LGR11

I nian jobbar vi just nu med ett tema som jag valt att kalla "Makt, kön, etnicitet". Det momentet har vi inlett med en bildanalys av valfritt foto från Elisabeth Ohlson Wallins utställningar Ecce Homo, Könskrigare eller H.O.M.O. Det är bilder som ifrågasätter den "traditionella" synen på just makt och kön. Bilder som av en del kan uppfattas som ganska provocerande.

Det tycker jag ger mina elever ett utmärkt tillfälle att utforska sin egen syn på t ex makt och könsroller. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna utrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällsliv. I det centrala innehållet för åk 7-9 står det just att man ska jobba med bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer. Hur dessa perspektiv kan utformas och framställas. Att kritiskt granska det de ser, göra tolkningar av bilder som de kanske inte är så vana att se och att prova uttrycka sina åsikter och tankar utan att bli motsagd. Till hjälp har de ett frågeschema där jag har ett antal frågor som de kan utgå ifrån innan de skriver ihop sin analys.

Om du vill läsa mer om fotografen eller se bilderna som eleverna jobbat med kan du gå in på:
Http://ohlson.se
Http://ohlson.se

0 kommentarer: